5 råd, til at spare penge på forbrugslån

Flere og flere danskere ønsker at optage et forbrugslån for at få dækket kortsigtede behov. Med et forbrugslån kan du som regel låne mellem 5.000 kr. og 100.000 kr. og helt uden at skulle dokumentere, hvad du skal bruge pengene til. Nogle lånefirmaer udlåner dog helt op til 350.000 kr. Forbrugslånet bliver dog som oftest brugt til at finansiere køb af rejser, ny computer eller andre former for elektronik.

 

Du skal dog være opmærksom på, at forbrugslån som regel har en højere rente end et lån hos banken. Dette skyldes bl.a. at du får pengene hurtigt, som regel få dage efter at du har søgt om lånet. Derudover står långiveren tilbage med en høj risiko, fordi de generelt ikke stilles den store sikkerhed for at få pengene tilbagebetalt i den branche. Du er til gengæld bedre stillet, når du har læst disse 5 råd igennem, inden du ansøger om et forbrugslån.

 

 

1. Find ud af om der er oprettelsesomkostninger ved lånet

Nogle lån har oprettelsesomkostninger. Disse varierer bl.a. afhængigt alt efter løbetiden på lånet og hvor mange penge du ønsker at låne.

 

2. Find ud af hvor høj renten er

Nogle lånefirmaer tilbyder rentefrihed i en vis periode. Inden du siger ja til dette, bør du finde ud af om du kan tilbagebetale pengene i den periode eller ej. For kan du ikke det, så risikerer du, at renten stiger så meget, at du ikke har nogen chance for at betale lånet tilbage.

 

3. Læg et budget

Ved at lægge et budget finder du nemmest ud af, hvornår du vil have mulighed for at betale lånet tilbage. Du bør således danne dig et overblik over indkomst og forbrug, så du ved hvor meget du kan klare at betale tilbage hver måned. Når du lægger budgettet, bør du også gøre op med dig selv, hvad du helt præcis vil bruge pengene fra forbrugslånet på. På den måde ender du ikke med at bruge pengene på ting, som du ikke ellers ville have købt. Du undgår således at købe mere end hvad dine første beregninger tillod dig, at gøre i første omgang.

 

4. Sammenlign

Du kan spare mange penge på at sammenligne lån. Du bør derfor ikke bare tage det første lån, som du støder på, fordi lånevilkårene kan være meget forskellige fra låneudbyder til låneudbyder. Det kan være fristende at tage det lån med den laveste rente, men det er ikke udelukkende renten, som har indflydelse på lånets pris, men f.eks. også hvor lang tid du er om at betale det tilbage.

 

5. Læs det med småt

Som fortsættelse af punkt 4 anbefales det altid, at du læser vilkårene for lånet og det med småt. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser, såsom at skrive under på at renten stiger efter en aftalt periode. Især ÅOP’en (den årlige omkostning i procent) bør du være opmærksom på. ÅOP’en dækker over alle de gebyrer, renter og omkostninger, der er i forbindelse med lånet. Det anbefales primært, at du vælger det lån med den laveste ÅOP, da dette vil give dig et billigere lån.